Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Φθινοπωρινό ιταλικό γλυκό: κροστάτα με σταφύλια

Κροστάτα με σταφύλια
Υλικά
300 γρ. μαύρο σταφύλι και 300 γρ. λευκό (ξεσποριασμένα)
200 γρ. αλεύρι
75 γρ. φρέσκο βούτυρο
3 αβγά
3 κ.σ. ζάχαρη
1 φλιτζ. του καφέ κρέμα γάλακτος
1/2 ποτήρι νερό
Ελάχιστο αλάτι

Παρασκευή
Βάζουμε σε μεγάλο μπολ το αλεύρι, κάνουμε λακκουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε το βούτυρο λιωμένο, το νερό και ελάχιστο αλάτι. Ζυμώνουμε να γίνει μια ζύμη μέτρια και την αφήνουμε να σταθεί 20-30 λεπτά. Ανάβουμε το φούρνο στους 190°. Χτυπάμε στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη και την κρέμα μέχρι να ασπρίσουν. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μεγάλη ταρτιέρα. Ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη σε ανάλογο μέγεθος και την απλώνουμε στην ταρτιέρα, πιέζοντας να εφαρμόσει στα πλάγια.

Τοποθετούμε γύρω γύρω τις άσπρες ρώγες και στη μέση τις μαύρες. Ρίχνουμε από πάνω την κρέμα και ψήνουμε την τάρτα για 25-30 λεπτά. Η κρούστα πρέπει να έχει αποκτήσει χρυσό χρώμα και να έχει πήξει στο κέντρο.

Πηγή: athinorama.gr