Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Προσπαθώ να μάθω το λεξιλόγιο αλλά δεν θυμάμαι τίποτα! Τι να κάνω;


Αυτό που συνήθως θεωρούμε πιο σημαντικό ώστε να  μπορέσουμε γρήγορα να μάθουμε να μιλάμε ιταλικά είναι το λεξιλόγιο. Πώς θα μιλήσεις αν δεν ξέρεις λέξεις για να τις χρησιμοποιήσεις σωστά (εδώ χρειαζόμαστε την γραμματική) και με την σειρά που πρέπει; (εδώ χρειαζόμαστε το συντακτικό)
Αυτό που έχουμε μάθει από παιδιά να κάνουμε είναι να μαθαίνουμε απέξω την μετάφραση της κάθε λέξης από τα ιταλικά στα ελληνικά. Υπάρχουν όμως και άλλοι δρόμοι πιο εύκολοι και αποδοτικοί. Δείτε μερικούς:
Μαθαίνουμε τις λέξεις βλέποντάς τες
Όταν συνδυάζουμε μία λέξη με μία εικόνα, έναν ήχο, ένα χρώμα, ένα άρωμα ή μία κίνηση, το μυαλό μας την θυμάται πιο εύκολα. Χρησιμοποιείστε την αναζήτηση εικόνων στο google πριν τρέξετε στο λεξικό για να βρείτε την λέξη.
Χρησιμοποιούμε χαρτάκια post it
Ναι, όσο παράξενο και αν σας φαίνεται, είναι αποτελεσματικό! Ποια λέξη δυσκολεύεστε να μάθετε; Π.χ. την λέξη "υπολογιστής"; Παίρνετε ένα μικρό χαρτάκι post it, γράφετε την λέξη υπολογιστής στα ιταλικά και το κολλάτε σε κάποιο σημείο του υπολογιστή σας όπου κάθε φορά που θα κάθεστε εκεί θα το βλέπετε (το συγκεκριμένο παράδειγμα δεν έχει νόημα αν π.χ. η οθόνη του υπολογιστή σας έχει κολλημένα πολλά άλλα χαρτάκια, θα χαθεί!) Βλέποντάς το κάθε φορά που κάθεστε στον υπολογιστή σας θέλετε δεν θέλετε θα το μάθετε! Μην το παρκάνετε όμως και γεμίσετε όλο το σπίτι με χαρτάκια! 
Χρησιμοποιούμε παραδείγματα
Όταν σημειώνουμε στο τετράδιο ή στον υπολογιστή μας μία νέα λέξη που μαθαίνουμε, δεν αρκούμαστε στο να γράφουμε απλά τί σημαίνει, αλλά γράφουμε και μία σύντομη φράση για παράδειγμα.
Δηλαδή:
insegnante = καθηγητής
L' insegnante lavora in una scuola.
Δημιουργούμε τις δικές μας φράσεις
Με το νέο λεξιλόγιο που μαθαίνουμε σε κάθε μάθημα προσπαθούμε να δημιουργούμε τις δικές μας φράσεις. Ναι, ξέρω, σας ακούγεται δύσκολο, εδώ δυσκολευόμαστε να θυμηθούμε τις λέξεις, ολόκληρες φράσεις θα φτιάχνουμε; Και όμως, αξίζει τον κόπο να το προσπαθήσετε, ακόμη και αν δυσκολευτείτε λιγάκι στην αρχή. Μιλάμε για απλές φράσεις των τριών ή πέντε λέξεων, δεν είναι ανάγκη να είναι μεγάλες. Αυτό θα σας βοηθήσει όχι μόνο να μάθετε τις νέες λέξεις αλλά και να θυμηθείτε τις παλιές. Και το να φτιάχνετε μικρές φράσεις θα σας βοηθήσει αργότερα να γράφετε εκθέσεις, να μιλάτε και να καταλαβαίνετε ευκολότερα!
Αυτές είναι μόνο μερικές από τις ιδέες που σας παραθέτω για να σας βοηθήσουν να μάθετε να μιλάτε, να γράφετε και να καταλαβαίνετε γρήγορα και εύκολα!